samedi 22 novembre 2008

Le poisson


A partir des embouchures du Danube , notre poisson a parcouru le long chemin jusqu'au coeur de la Transylvanie ou il a fini, évidemment, dans une grosse casserole!
Bon appétit, pour un potage du poisson (j'espère qu'on va avoir les recettes aussi), ou pour un voyage vers le Delta du Danube!



Plecand de unde se varsa Dunarea in mare si pana in mijlocul Transilvaniei, pestele nostru a parcurs un drum lung....care s-a terminat, evident, in ceaun! Multumiri pentru fotografii dar acum astept, la comentarii, variantele voastre de retete! Ne lasa gura apa! trebuie sa avem si modul de preparare, deci cum se face un bors de peste la Tulcea si cum la Brasov? Merci!

4 commentaires:

Anonyme a dit…

Nici nu ma gandeam ca o sa gasesc asa ceva pe blogul tau, cand am trimis pozele culinare. Dar pentru retete , pentru binele celor dragi de acolo de departe, las pe altcineva sa ti le trimita.
Eu caut un cuvant in poloneza ...cred... PAMUT... oare ce inseamna? sintetic? poliester?
Inca mai caut

Anonyme a dit…

ildi a dit...
Ptr.bosusul de peste!
In primul rind se face un foc zdravan si se pune in ceaun apa la fiert.In acest timp se curata zarzavatul(2-3 cepe taiate julien,
3 ardei de diferite culori,intelegind rosu ,galbern si verde taiati patratele,4-5 rosii si olingura de bulion,4 cartofi dar in bucati mari).
Cind incepe sa fiarba apa se adauga zarzavaturile enumerate mai sus. Cind este aproape fiert zarzavatul se adauga vegeta dupa gust,1l de bors si pestele.
Pestele curatat in cazul crapului
se fac taieturi oblice pe spatele pestelui ca la cirnat cind il frigi pe gratar.Pestele se fierbe putin ptr. ca fierbe repede.La sfirsit se adauga ploaie de patrunjel si leustean.Se maninca cui ii plce si cu un ardei iute.
Pofta buna1

Anonyme a dit…

cum am promis am sa divulg secretul BORSULUI DE PESTE...in primul rand este nevoie de mai multe specii de peste ( crap, stiuca, rosioara, biban, somn, caras..)nu va speriati la bors se pune in primul rand capul si coada de la peste..si inca un secret se foloseste peste proaspat...
se poate face si la un foc din stuf ar fi mai pitoresc dar se poate face si la aragaz....dupa ce puneti apa in ceaun( sau ori ce alt vas) se adauga ceapa si cartofi(cat mai multi sunt buni cu mujdei) apoi ardei si rosii( sau zarzavat de ciorba )cand sunt fierte se adauga pestele si se adauga otet dupa gust la sfirsit se pune patrunzel si leustean.....
cantitatea de apa trebuie sa fie atat cat sa acopere pestele
se serveste asfel:
- se scoate pestele si cartofi din ciorba pe un platou si se serveste cu mujdei
- apoi zeama care se drege cu otet si mujdei
- musai la inceput se serverte o tarie iar la sfirsit se bea vin
POFTA MARE
te astept in delta pentru a savura un astfel de bors

Anonyme a dit…

merci pentru retete , super...varianta Ildi, pentur cei care traiesc la munte sau care cumpara pestele si varianta Viky pentur cei care il pescuiesc si au din belsug :)
Acum ar rebui sa le traduc si-n franceza, pentru toata lumea dar mai ales pentru Ralu...
merci mult inca odata.
Ha!ha! cum sa traduc stiuca rosioara biban somn caras????
Nici macar nu cred ca exista speciile astea in fluviul St Laurent & afluenti...noi avem altele :)