lundi 21 mars 2011

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Toujours la Maison Amérindienne.
Un tableau avec tout les fruits sauvages qu'on peut trouver et un autre avec les types de mais. Je commence à me demander qu'est ce que mangeaient les européens avant la découvert le l'Amérique? Pas de pommes de terre, pas de mais, pas de tomate....Je pense qu'ils en avaient marre d'orge, de la seigle et de fève, Ils sont mis beaucoup d'argent et du courage dans l'expédition pour trouver le chemin des épices. Et non, ils n'ont pas trouvé les épices mais les Amériques, avec d'autres trésors pour l'estomac.
Le potage de citrouille, tout sorts confondus, était super bon. Très bien équilibré comme gout, de manière que le mélange était mi sucré mi épicé, sans aucune prédominance. Après ça , le poulet mariné dans le sirop d'érable, très bon aussi, avec un salade de mais! Mais avec de la vinaigrette. Différent, bon aussi. L'herbe la plus aimée, la sauge. Utilisée partout pour tout. J'avais presque oublié le (la) banique. Le pain, délicieux.
Les ustensiles, ancêtres d'IKEA, c'est à dire démontable . La vie nomade suppose l'adaptation, on se débrouille sur place avec la cuisinière et l'espace de rangement. Ce que c'est durable, donc amené avec eux partout , sont juste les casseroles.

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Am ramas cu povestea tot la casa amerindiana.
Avem un tablou cu toate fructele salbatice utilizate si azi si sunt multe(si pe camp si-n alimentari) , si un altul cu tipurile de porumb. Incep sa ma intreb oare ce mancau europenii inainte de descoperirea Americilor? Nu aveau cartofi, porumb, rosii....cred ca se plictisisera groaznic de orz, secara si fasole, motiv pentru care au investit multi bani si si mai mult curaj si au plecat sa descopere drumul mirodeniilor. N-au gasit mirodenii, au descoperit America cu alte bunatati pentru stomac. Adevarate comori.
Am gustst, mancat deci o supa de dovleac foarte buna, in sensul ca era putin dulce putin usturata, dar bine echilibrat totul, fara sa predomine unul din gusturi. Apoi, pulpe de pui marinate in sirop d'érable foarte bun si el, servit cu o salata de porumb. Adica porumb boabe, cu ulei si otet si rosii! Deosebit. Iarba aromatizata cea mai folosita: stevia. Nu numai la mancare, si la improspatarea aerului si peste tot. si era sa uit le (la) banique paine foarte foarte buna. Delicioasa. Care contrazice toate zicalele despre paine si locul de bastina. Ca acasa. Asa era painea. Pufoasa, crocanta numai cat trebuie, iti unplea gura si stomacul. Ai fi mancat paine goala.
Primele poze sunt cu ustensile de bucatarie, stramosii lui IKEA, adica demontabile. Viata seminomada pe care o duceau indienii presupune adaptare, se descurcau pe loc cu "aragazul" si dulapurile de bucatarie. Luau cu ei doar ceea ce era durabil adica doar vasele de fiert.

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