lundi 24 août 2009

Vous savez c'est quoi le comble de l'humidité?
C'est quand , dans le jardin, même les champignons, pourissent!
Ca veut dire que chez nous il n'y a pas grande chose dans le potager cette année. Des concombres, des fèves , quelques tomates décoratives , pas les roumaines.
Mais j'ai eu une belle surprise quand même, pour la première fois, des cerises de terre. Les plantes sont en bonne santé et pleines de fruits : à replanter en plus,.. l'année prochaine.
..
Une autre plante que j'aime bien c'est le swiss chard. En pleine forme elle aussi, on a déjà mangé plusieurs fois, maintenant une fois par semaine ou à deux semaines, je coupe les feuilles et je les mets au congélateurs pour l'hiver. Je ne ferais pas ça avec les produits de l'épicerie, mais le potager ....c'est le travail qu'on veut préserver. Donc on fait plus attention, on est plus économes, on essaye de ne rien jeter, vive le potager notre professeur d'écologie!

So, j'aime la swiss chard parce que c'est facile et rapide à faire, parce que c'est bon et très colorée. voilà ma recette:
-laver les feuilles, les couper en morceaux, les faire bouillir 5 min , égoutter en prenant soin de réserver une tasse de liquide.
-dans une casserole mettre sur le feu vif 2 c à soupe huile d'olive, faire revenir une ognon et deux gousses d'ail, ajouter la swiss chard bien égouttée, 2 min faire une place au milieu de la casserole, ajouter 2 c à soupe farine, mélanger 2, 3 min, ajouter une grosse tomate coupée en dés, ajouter le liquide et bien mélanger jusqu'à consistance homogène, au besoins ajouter encore de l'eau, garder sur le feu 5 min de plus, sel et poivre au gout et c'est fini! Et c'est bon!

Stiti care e culmea umiditatii? Cand gazonul devine plin de ciuperci si pana si ele, putrezesc!
Asta a fost vara noastra pana cum, asa ca nu sunt foarte multe in gradina de legume, ceva castraveti, pastai, rosii decorative de mai multe sorturi dar nu cele mai romanesit pe care le asteptam.
Dar am avut si o surpriza placuta, pentur prima data plantat si foarte bine dezvoltat pana acum; cirese de pamant. Plantele sunt sanatoase si pline de fructe care se coc pe rand si florile continua sa apara si...totul pare foarte bine. Deci cred ca voi repeta experienta la anul cu ceva mai multe!
O alta planta care e favorita mea este swiss chard, de care v-am mai povestit.
Si ea e sanatoasa si neafectata de timpul oribil de pana acum, am mancat deja de mai multe ori, acum culeg o data pe saptamana sau la doua saptamani frunzele si le pun la congelator. Din alimentara n-as cumpara nimic sa le conserv, dar din gradina...mi-e mila de munca noastra si deci sunt mai atenta, mai econoama , incerc sa nu arunc nimic! Traiasca gradina de legume, profesorul nostru de ecologie!
Deci, imi place swiss chard pentur ca e usor si rapid de facut, pentur ca e colorata si buna, evident!
Iata reteta mea:(ca tot am primit observatii ca amintesc de mancaruri fara sa dau si retetele, imi fac MEA CULPA si voi incerca sa remediez de-aici inainte)
-se spala frunzele se taie in butale mai mici, se tin in apa clocotita 5 min, se scurg, avand grija sa pastram aproximativ o cana din zeama respectiva (plina de vitamine si psre deosebire de cea de la spanac, neamara)
-intr-o cratita mijlocie, se prajeste in 2 linguri de ulei de masline o ceapa taiata marunt si doi catei de usturoi, apoi se adauga swiss chard-ul bine scurs, se tine 2 min, se face loc pe mijlocul cratitei, se adauga 2 linguri faina, se mesteca 2,3 min se adauga o rosie mare, taiata in cuburi, apoi lichidul pastrat si se mesteca pentru omogenizare. La nevoie se mai adauga apa. Se tine pe foc inca 5 min , se pune sare si piper dupa gust si gata! Terminat si bun!

3 commentaires:

Anonyme a dit…

Swiss chard-ul nu e rabarbarul traditional?

cami a dit…

nu e rabarbar...e echivalentul mai "dezvoltat" si mai dulceag al spanacului, cu caeeasi compozitie bogata in fier si etc. Se mananaca frunzele (si) tulpina atunci cand e frageda.

Anonyme a dit…

mersi, pe aici nu am vazut....