jeudi 11 février 2010

Si au Etats-Unis et en l'Europe l'hiver s'approche de l'ère glaciaire, à Montréal on a senti le réchauffement planétaire! On est prêt à établir des records de moins de précipitations (neige) pour le mois de janvier et je dirais même février. On a la même neige de 10 décembre quand on a eu la seule tempête chez nous. Mais parce que les températures ont varié de -10 à 0, la neige s'est bien gardée.
Donc chez nous c'est blanc, pas trop froid, pas trop chaud, du soleil qui ne fait pas beau mais illumine un petit peu les journées grisâtres à l'extérieur comme à l'intérieure.
C'est le temps parfait pour se souvenir de notre été à nous, du jardin et ses odeurs.
Tout le mois de janvier et février encore j'utilise de la margarine avec des fleurs de ciboulette et je viens de finit le sirop de pétales de rosesque j'ai préparé pendant le mois de juin . Je remets les deux photos ici, les recettes détaillées peuvent être trouvées à la page 14 juin 2009 de ce blog.
Maintenant que je pense.... jusqu'à aujourd'hui on faisait des conserves (très bonnes) pour pouvoir manger des légumes pendant l'hiver et de la viande pendant l'été. Une alimentation variée le plus possible.
Aujourd'hui, moi et les chanceux qui ont quelque mètres carrés de terre autour d'eux, on cultive des potagers pour avoir des aliments biologiques premièrement, et on fait des conserves (complètement différentes mais aussi bonnes) pour prolonger l'été dans l'hiver. Et ça marche: un poulet mis au four avec de la margarine au fleurs de ciboulette n'a presque pas besoin d'autre herbes aromatiques, et la cuisine sent bon, frais et l'été.


Spre deosebire de Statele Unite si Europa unde iarna aceasta a capatat aspectul unei ere glaciare, la Montréal am simtit incazirea planetara de care se vorbeste. Suntem gata sa stabilim recorduri de cele mai putine precipitatii (zapada) cazute in luna ianuarie si as indrazni sa zic deja, chiar februarie. Avem aceeasi zapada care s-a pastrat din 10 decembrie cand am avut singura acumulare serioasa pe aceasta iarna. Dar pentru ca au fost temperaturi variind intre -10 si 0 C , zapada a ramas la locul ei, neinvadand spatiile umane.
Deci, voiam sa spun ca la noi e alb, nici prea frig , nici prea cald, soare care nu infrumuseteaza dar lumineaza un pic zilele de altfel gri atat la exterior cat si la interior.
Este timpul perfect pentru a ne aminti de vara, de gradina si de miresmele ei.
Toata luna ianuarie si chiar acum utilizez inca margarina cu cibloulette facuta in iunie trecut si siropul de petale de trandafiri. Acum imi pare rau ca am facut cantitati cam mici functie de consumul nostru dar in masura posibilitatilor, voi face imbunatatiri la vara viitoare.
Cateva poze le repet aici, retetele detaliate le gasiti la 14 juin 2009 a acestui blog.
Puneam atunci o intrebare si nu mi-a raspuns nimeni, o repet: stie cineva daca exista in Romania si cum se cheama aceasta ceapa verde mai ciudata? Google traduce ca arpagic dar dupa cum vedeti din poze nu e adevarat. Poate o vedeti pe la magazinele de specialitatae in primavara, o recunoasteti si imi spuneti cum o cheama! Celor care-si pot permite, chiar in fata blocului, v-o recomand, se consuma frunzele care au un gust amestecat de ceapa si usturoi verde, ce e bine e ca o ai tot timpul anului, ce e rau e ca trebuie avut grija ca e invadatoare!
Revenind la conservele mele, desi difera de cele clasice facute pana acum pentru a putea avea accest la o alimentatie variata in tot timpul anului, ale mele sunt pentru a regasi miresmele verii in timpul iernii si pentru a incerca sa ne ferim pe cat posibil de agresiune chimicalelor.
Ok, cam atat pe azi, va doresc sa se opreasca Crivatul cat mai repede, si sa vina primavara!

3 commentaires:

Ildi a dit…

Hello,

Ceapa ciorii se mai numeste

Ildi

cami a dit…

Merci, merci, merci.

raLU a dit…

Unde vezi tu zapada? poate prin gradina.