lundi 15 septembre 2008

Salut mes amis!
Ma grabesc sa va impartasesc una din descoperirile mele, poate nu e prea tarziu pentru voi pentru toamna asta!
Deci, acum catva timp mi-am umparat o mijoteuse, crock-pot, slow cooker, oala de gatire lenta. Nu e acelasi lucru cu gatirea la abur, e vorba de o oala simpla in ceramica de preferinta , pusa pe un suport metalic care o incalzeste in mod uniform si pe pereti nu numai pe fund, la care temperatura nu urca mai mult de 95C si care trebuie lasata in priza mult, intre 6 si 8 ore, sau chiar mai mult.
Nu e o noutate, bunicile noastre stiau ca mancarea e mai buna daca o facem la foc molcom , dar viata si ritmul ei s-au schimbat si noi nu mai avem timp pentur vechile metode.
Ei bine, ele revin in varianta moderna si, culmea, ne pot face sa castigam TIMP. Pentur asta va scriu acum. Pentru aceia (sau acelea) dintre voi care vor si pot sa incerce.
Deci, revenind, eu am incercat mai multe retete de tocanite de pe net in noua oala si, sincer, nu am fost multumiti. DAR, in acest weekend am folosit-o pentur doua mancaruri tipic romanesti si a fost excelenta!
Sarmale. Facute dupa reteta normala, dar.....le-am pus in oala si oala in priza la 7 seara, apoi mi-am continuat programul uitand complet de ea (deci nemestecate, nepazite, ne nimic.) si la 7 dimineata le-am luat gata facute, fierbinti, super! Nu se lipesc, cantitatea de lichid nu scade (motiv pentur care trebuie pus chiar mai putin decat normal). Merita incercat.
Zacusca. Tot dupa o reteta normala , amestec de vinete, gogosari, ceapa, bulion ulei, mirodenii, etc. Le-am pus pe toate acolo si dupa 6 ore erau gata. Ce e teribil e ca in cele 6 ore eu nu a trebuit, repet, nici sa mestec nici sa supraveghez in vre-un fel zacusca. S-a facut singura.
Intr-un cuvant , eu fiind super multumita de gaselnita mea, m-am gandit sa va fac cunoscute si voua avantajele ei, mai ales in aceasta perioada in care toata lumea pune tot felul de conserve in Romania. Oala mea e ideala deci pentur tot ce trebuie fiert mult, saramale, zacusca dar si dulceturi, gemuri, etc. va poate scuti timp. Pusa in priza seara....dimineata va treziti odihniti si tot ce mai aveti de facut e sa le puneti la borcan!
Eu zic ca merita incercat!
Cateva date "tehnice" :
1-analizele facute spun ca se consuma foarte putin curent, totul fiind termostatat, odata atinsa tempearatura maxima (95C) ea se mentine cu un consum minim de electricitate.
2-neajungand la temp de fierbere de 100c se pastreaza mult mai mult din vitaminele si substantele nutritive in buna stare
3-cautand pe net in romana, am gasit doar doua sit-uri.
primul propune o oala cu 3 functiuni ceea ce nu mi se pare foarte recomandat....cine fuge dupa 3 iepuri nu prinde nici unul.....si, in plus, materialul (teflonul) nu e teribil pentru produsul nostru. Ideal ar fi o oala din ceramica, simpla... ca in prima poza.
al doi-lea sit este de fapt un document word,
dar care mi-a dat sa inteleg ca ar exista totusi, posibilitatea sa existe si in Romania, daca stii exact ce sa cauti.
4-si nu in ultimul rand, oferta de pe primul sit e scumpa si, cum va spuneam, randamentul nu e garantat. In schimb pe al doi-lea, se ofera acest produs la 42ron. Oricat as fi eu de "outsider" mi se pare ca e ceva mult mai abordabil, totusi....si acolo unde sa gateste mai mult e o investitie care merita mai mutl decat aici unde, acum trec la confidente, eu fac sarmale o data , max doua ori pe an , zacusca din 2 in doi ani si dulceata deloc!
So, pentru aceia care pot si sunt dispusi sa renunte la obosela perioadei de facut conserve inlocuind-o cu un amestec de placut si agreabil....asta e o soluite posibila!
Succes!

Aucun commentaire: