Je vous présente la plus jolie créature qui fait le plus de dégâts dans nos jardins.
Iata cea mai simpatica creatura care face cel mai mult rau in gradini.
mardi 30 septembre 2008
dimanche 28 septembre 2008
Comme je vous disais, à Montréal il y a une été longue et friendly, avec des couleurs plus vives qu'en juillet, des températures autour de 20C, donc plus accomodantes, le monde végétale est plein, même trop plein, ça sent la moisissure et une odeur de sève concentrée jusqu'à la viscosité!
Par contre, c'est l'air qui est la grande scène ou l'automne commence son spectacle: les cigales et lucioles ont tiré leur révérence et maintenant la place est libre pour le show des oiseaux. Chaque espèce avec ses cris, ses danses rituels, ses merveilleuses calligraphies dans le ciel.
Et je n'ai nul besoin d'imagination, le tout se passe juste au dessus de la Grande Ville.
En espérant recevoir des photos avec des oiseaux de notre amie , Vicky, voilà jusque là mon potager à la fin septembre, et un membre important de la famille Potager, Monsieur le Bac à Compost. Je ne sais pas comment j'ai oublié de le présenter jusqu'à maintenant. Sa présence est permanente au fond du jardin et pendant toute l'été je prends soin de le nourrir avec tous les restes des légumes et fruits qu'on mange! J'ajoute du temps en temps du gazon coupé et des feuilles mortes. Tous ce qui est vert va donner de l'azote, tout ce qui est brun va donner du carbon. A tout les deux ans on vide le bac sur le terrain et c'est pour ça que les tomates sont si grandes j'imagines...En tout cas c'est ma manière d'avoir des légumes absolument biologiques! Aucun engrais, aucun pesticid ou ierbicid, je partage le travail et le plaisir avec les insectes les animaux.....tant qu'ils sont résonables! Parce que je dois avouer que face à face avec le jardin, je suis obligéee à reconnaitre que les produits respectifs n'ont pas été inventés pour rien, il y a un grand besoin....le potager biologique....d'après moi, c'est une petite niaiserie pour des gens qui n'ont jamais été en situation de survie et qui n'ont jamais vu leur travail anéanti.
Asa cum va spuneam, la noi inca nu se poate vorbi de toamna. Este o vara lunga si prietenoasa, cu culori mai vii decat in iulie, cu temperaturi in jur de 20 deci mai placute, luema vegetala e la apogeu, plina, chiar prea plina, se simte miros uneori de mucegai, uneori de seva concentrata pana la viscozitate! Curios dar marea scena unde toamna isi incepe spectacolul este aerul. Acum cand greierii si licuricii au disparut, a ramas liber locurl pentur showul pasarilor, migratoare sau nemigratoare. Fiecare specie cu strigatele ei, cu dansurile ei rituale, cu nemaipomenite caligrafii miscatoare pe pergamentul albastru al cerului.... si nu vorbesc din imaginatie, totul se intampla chiar deasupra Marelui Oras. Cunosc insa pe cineva care e mult mai bine plasat pentur a ne trimite niste poze cu pasari...ce zici draga Vicky? Faci o iesire cu aparatul foto si ne trimiti si nou ce-ai vazut?
Pana atunci, uitati cateva poze cu gradina de legume la sfarsitul lui septembrie si un membru important al familiei Potager, domnul Bac de Compost. Nu stiu cum am uitat sa vi-l arat pana acum. Prezenta lui e permanenta in fundul gradinii si din primavara pana toamna tarziu am grija sa-l hranesc cu toate resturile de legume si fructe pe care le mancam. Din cand in cand mai adaug ceva din gazonul taiat si frunze moarte. Tot ce e verde va imbogati solul in azot, tot ce e brun il va imbogati in carbon. Din doi in doi ani golim lada primavara si imprastiem totul pe teren, si de-asta rosiile sunt asa mari! Cred.... in orice caz e un mod de a avea legume biologice, fara ingrasaminte chimice, fara pesticide sau ierbicide. In practica nu e la fel de simplu ca in teorie, nu degeaba au fost descoperite produsele respective dar....sa zicem ca sunt deacord sa-mi impart munca si placerea cu insectele si animalutele din jur....atata timp cat sunt rezonabile....
samedi 27 septembre 2008
mercredi 17 septembre 2008
A Montréal c'est encore l'été. Une été endormie et paresseuse qui ne se décide pas de se lever pour partir et laisser la place à l'automne. Et c'est tout simplement bien dans cette salle d'attente ou tu trouves les petits plaisirs des deux saisons.
La Montréal e inca vara. O vara adormita si lenesa care nu se hotaraste sa se ridice si sa plece, facand loc toamnei. Dar e foarte bine in aceasta sala de asteptare unde gasesti micile placeri ale celor doua anotimpuri. Ai terminat activitatile verii, nu au inceput inca cele ale toamnei, o pauza intre doua melodii in care muzicienii si dnasatorii, mai ciocnesc cate un pahar, desi sunt deja aproape euforici!
sorry pentur lipsa de foto....blogul meu continua sa faca mofturi. Mai insist.
lundi 15 septembre 2008
Salut mes amis!
Ma grabesc sa va impartasesc una din descoperirile mele, poate nu e prea tarziu pentru voi pentru toamna asta!
Deci, acum catva timp mi-am umparat o mijoteuse, crock-pot, slow cooker, oala de gatire lenta. Nu e acelasi lucru cu gatirea la abur, e vorba de o oala simpla in ceramica de preferinta , pusa pe un suport metalic care o incalzeste in mod uniform si pe pereti nu numai pe fund, la care temperatura nu urca mai mult de 95C si care trebuie lasata in priza mult, intre 6 si 8 ore, sau chiar mai mult.
Nu e o noutate, bunicile noastre stiau ca mancarea e mai buna daca o facem la foc molcom , dar viata si ritmul ei s-au schimbat si noi nu mai avem timp pentur vechile metode.
Ei bine, ele revin in varianta moderna si, culmea, ne pot face sa castigam TIMP. Pentur asta va scriu acum. Pentru aceia (sau acelea) dintre voi care vor si pot sa incerce.
Deci, revenind, eu am incercat mai multe retete de tocanite de pe net in noua oala si, sincer, nu am fost multumiti. DAR, in acest weekend am folosit-o pentur doua mancaruri tipic romanesti si a fost excelenta!
Sarmale. Facute dupa reteta normala, dar.....le-am pus in oala si oala in priza la 7 seara, apoi mi-am continuat programul uitand complet de ea (deci nemestecate, nepazite, ne nimic.) si la 7 dimineata le-am luat gata facute, fierbinti, super! Nu se lipesc, cantitatea de lichid nu scade (motiv pentur care trebuie pus chiar mai putin decat normal). Merita incercat.
Zacusca. Tot dupa o reteta normala , amestec de vinete, gogosari, ceapa, bulion ulei, mirodenii, etc. Le-am pus pe toate acolo si dupa 6 ore erau gata. Ce e teribil e ca in cele 6 ore eu nu a trebuit, repet, nici sa mestec nici sa supraveghez in vre-un fel zacusca. S-a facut singura.
Intr-un cuvant , eu fiind super multumita de gaselnita mea, m-am gandit sa va fac cunoscute si voua avantajele ei, mai ales in aceasta perioada in care toata lumea pune tot felul de conserve in Romania. Oala mea e ideala deci pentur tot ce trebuie fiert mult, saramale, zacusca dar si dulceturi, gemuri, etc. va poate scuti timp. Pusa in priza seara....dimineata va treziti odihniti si tot ce mai aveti de facut e sa le puneti la borcan!
Eu zic ca merita incercat!
Cateva date "tehnice" :
1-analizele facute spun ca se consuma foarte putin curent, totul fiind termostatat, odata atinsa tempearatura maxima (95C) ea se mentine cu un consum minim de electricitate.
2-neajungand la temp de fierbere de 100c se pastreaza mult mai mult din vitaminele si substantele nutritive in buna stare
3-cautand pe net in romana, am gasit doar doua sit-uri.
primul propune o oala cu 3 functiuni ceea ce nu mi se pare foarte recomandat....cine fuge dupa 3 iepuri nu prinde nici unul.....si, in plus, materialul (teflonul) nu e teribil pentru produsul nostru. Ideal ar fi o oala din ceramica, simpla... ca in prima poza.
al doi-lea sit este de fapt un document word,
dar care mi-a dat sa inteleg ca ar exista totusi, posibilitatea sa existe si in Romania, daca stii exact ce sa cauti.
4-si nu in ultimul rand, oferta de pe primul sit e scumpa si, cum va spuneam, randamentul nu e garantat. In schimb pe al doi-lea, se ofera acest produs la 42ron. Oricat as fi eu de "outsider" mi se pare ca e ceva mult mai abordabil, totusi....si acolo unde sa gateste mai mult e o investitie care merita mai mutl decat aici unde, acum trec la confidente, eu fac sarmale o data , max doua ori pe an , zacusca din 2 in doi ani si dulceata deloc!
So, pentru aceia care pot si sunt dispusi sa renunte la obosela perioadei de facut conserve inlocuind-o cu un amestec de placut si agreabil....asta e o soluite posibila!
Succes!
dimanche 14 septembre 2008
L'automne est arrivé timidement dans le jardin.
Toamna a aparut, timida, in gradina.
......
Une première visite au marché s'impose.
Ne era dor de o vizita in piata....
......
Am retinut cateva preturi pentur voi, stiind ca e interesant de comparat.
So, à Montreal le 13 sept.2008 :
cartofi noi (pomme de terre nouvelle recolte)- 2 cd$/kg
ceapa (ognion)-0.75 cd$/kg
gogosari (poivrons ronds)- 1.3 cd$/kg
capia (poivrond corn de lune)- 1.3 cd$/kg
vinete (aubergines)- 1cd$/kg
La prochaine visite au marché ce sera près d'halloween, pour chercher les courges. Jusque là on a commencé les préparatifs en achetant les bombons. Cette années j'ai trouvé des grosses coccinelles en chocolat et j'espère que les enfantas vont aimer. A part les bombons classiques il faut y avoir qqe chose de vraiment bon dans les petits sacs (aprox 200) que je prépare. Quand les enfants voient qqe chose qu'ils aiment dans le sac, une petite lumière de bonheur total apparait dans leurs yeux et ce moment là, répété pendant quelques heures, c'est la magie enfantine d'halloween, c'est une cure de jouvence.
Urmatoarea vizita la piata va fi aproape de halloween pentru a cumpara dovlecii. Pana atunci am inceput pregatirile cumparand bomboanele necesare. Anul acesta am gasit niste buburuze in ciocolata care sper ca le vor place copiilor. Inafara de bomboanele clasice imi place sa am mereu ceva cu adevarat bun in sacutii (aproximativ 200)pe care-i impart atunci ,31octombrie . Cand cei mici vad ca le dai ceva deosebit si bun, li se aprinde o luminita in privire si momentul asta de fericire pura, totala, copilareasca, repetat cateva ore bune , creaza magia naiva a serii de halloween, este o adevarata cura de intinerire interioara, sufleteasca.
vendredi 12 septembre 2008
lundi 8 septembre 2008
Les mythes qui tombent
Dans le potager, à part les tomates, il y a de la salade aussi. Plusieurs sorts. Et des carottes. Et il y a aussi notre amis le lièvre, ou lapin, je n'en suis plus sure. J evous raconte tout ça juste pour vous signaler qu'un autre mythe vient de tomber. Mon lièvre/lapin mange juste de la salade et il n'a pas du tout touché aux carottes. Comme quoi, le lapin avec la carotte,
c'est juste une blague...
Il mange juste pour sa faim, il ne detruit pas inutilement, alors on continue d'être amis. Etant donné que les humains, mes semblables lui on pris son milieu naturel pour construire des villes betonées et plates, le petit lièvre se débrouille comme il peut et je considère que je lui doit une petite gâterie du temps en temps.
Une toute autre histoire est avec les écureuils. Un autre mythe qui ne tienne plus la route. Ils ne sont ni droles ni gentils comme dans les dessins animés. Un écureuil ne mange pas une pomme.......il commence dix! Chaque jour. Il deterre tous les bulbes qu'il peut, c'est une vraie peste.
Si on revient a la récolte pour cette année, les tomates sont toutes grandes vers immenses, rondes, rouges. Quelques records du poid: 532g, 465g, 430g, 481g, 395g, etc.
A bientot, j'éspère ne plus avoir des difficultés techniques comme cette semaine.
In gradina de legume, inafara rosiilor si a celorlate mai avem si salata. De mai sulte sorturi. Si morcovi, acum destul de mari si la vedere. Si mai exista vechiul nostru prieten, iepurele care ne viziteaza de asta iarna. Va povestesc toate astea doar pentur a va semnala ca un alt mit e pe cale sa se prabuseasca. Iepurele nostru nu mananca decat salata, nici nu s-a atins de morcovi! De unde concluzia ca imaginea super cunoscuta a iepurelui cu morcovul in gura e doar o gluma! Alta idee, acelasi context: el mananca cat sa se sature, nu distruge nimic in mod inutil, deci continuam sa fin prieteni. Avand in vedere ca semenii mei, oamenii, i-au luat mediul lui natural si au construit orase betonate si plate, ma simt oarecum datoare sa-i ofer un mic ospat, o luna, doua pe an. Cu totul alta poveste e cu veveritele. Un alt mit care se prabuseste.Veveritele nu sunt nici dragute nici cumsecade ca in desenele animate. O veverita nu mananca un mar....incepe zece! In fiecare zi. Scoate din pamant toti bulbii pe care-i gaseste....o adevarata catastrofa! Revenind la recolta pe acest an, rosiile sunt mari spre imense toate, rotunde, rosii, superbe. Cateva recorduri de greutate le gasiti enumerate mai sus.
Pe curand, sper, deoarece in ultimul timp am avut ceva dificultati tehnice.
mardi 2 septembre 2008
Nous voilà au mois du septembre.
Qui dit septembre dit automne.
Qui dit automne dit potager.
J'ai travaillé, ou patienté, pendant à peu près 5 mois pour qu'est ce que je récolte maintenant chaque jour mais ça vaut la peine! Tout est......vicieusement bon!
Et le vice caché c'est la gourmandise!
...........
Si iata-ne si in luna septembrie.
Cine spune septembrie spune toamna.
Cine spune toamna spune gradina de legume.
Am lucrat, sau am asteptat cu rabdare timp de 5 luni pentur ca sa ajung la ceeace adun acum in fiecare zi, din gradina, dar a meritat! Totul e atat de bun! Atat de bun ca te impinge spre pacat.....pacatul lacomiei....