C’est juste pour vous présenter un livre que je trouve super!
« Petit cours d’autodéfense intellectuelle »
Auteur : Normand Baillargeon qui enseigne les fondements de l’éducation à l’Université du Québec à Montréal. (UQAM)
Din pacate nu cred ca e, deocamdata, tradusa in engleza sau romana, este un excellent manual de decodare a lumii exterioare. Ideile nu sunt deloc noi, doar ca le orgnizeaza intr-un mod foarte functional. Ne impulsioneaza sa privim totul cu o gandire critica. Critica nu in sensul de impotriva ci sa analizam, noi insine toata informatia primita din jur. O facem oricum, in mod instinctiv, dar de cele mai multe ori suntem in mod « lene » si creierul nostru prefera sa preia fara sa mai analizeze el insusi…sau sa analizeze dar pe calea cea mai usoara.
Ma rog…cred ca voi reveni cu mai multe subiecte din ea, pe sarite.
Deocamdata va prezint unul , ca raspuns la unul din comentariile lui D.A.N. despre consumerism.
Deci in cartea mea ne incita sa gandim altfel. Un mic exemplu : suntem obisnuiti sa apreciem valoarea obiectelor in bani. Asa stim daca e scump sau nu. Dar daca ne gandim un pic, exista ceva mai valoros in viata noastra decat banii : timpul ! Atunci haideti sa incercam, si apoi sa ne obisnuim, sa vedem valoarea obiectelor pe care vrem sa le cumparam in timp ! Deci daca o masina costa 1000, sau 5000 sau 10.,000 pe an (cost, hartii, intretinere, etc) ce inseamna asta concret, la salariul fiecaruia in timp ? cate ore , zile, saptamani trebuie sa lucreze pentru a asigura pretul masinii ? Si, in retur, masina in sine il ajuta sa economiseasca acest timp ?(in conditii personale, loc de munca departe sau aproape, pasionat dupa excursii lungi, sau familie mare raspandita peste tot sau pasiuni statice ?etc, )
Si asa poti face un bilant contabil cu rezultat in rosu sau nu , dar functie de timp. Si de tine insuti ! Regula de baza : sa ne ferim de generalitati !
La inceput e mai greu dar apoi devine simplu si e chiar interesant de facut exercitiul...in fata unei vitrine, o rochie superba...costa o zi de munca...imi place cu adevarat, ma juta sa ma simt frumoasa si fericita, mai buna cu cei din jur..merita! Dar daca costa 2 saptamani de munca?
Sau..un GPS ar fi super la masina! Merita sa muncesc in weekendul asta ca sa-l am pe el, sau sa ies cu cei apropiati la plimbare?
Alta « moneda » posibila este placerea pe care ne-o ofera obiectele pe care le dorim . Daca analizam, cu sinceritate totala vedem ca multe din investitiile noastre sunt in vise imprumutate de la prieteni , cunostinte, etc. sau, la fel de perdant, asimilate direct si in mod necritic din publicitati Vrem si noi ce am vazut la altii sau sau ce ni se repeta ca e foarte bun. Asta e risipa de bani, timp muncit pentru ei, cand eficient ar fi sa ai numai ce vrei tu, personal ! Tu esti o persoana unica, deci si sursele tale de « mici placeri cotidiene’ sunt formate din elemente comune dar adunate intr-un buchet unic.
Ca o mica concluzie personala si foarte incompleta…consumerismul ca si alte « rele actuale’"sunt posibile datorita lenei noastre intelectuale !
Deci exista remediu. Don’t worry.
ps. nu uitati sondajul din dreapta.
4 commentaires:
Interesant. As mai adauga insa ceva la valoarea "timp". Daca rochia mea (de fapt a ta, ca eu nu port!) costa munca pe 2 zile, pasul urmator este, 2 zile pentru cine: pentru mine sau pentru el. Daca-i pentru el, e in general mai acceptabil, ca oricum o porti doar de dragul lui (!).
Daca e vorba de jenti noi de aluminiu (chestiilea alea rotunde pe care stau cauciucurile de la masini ...), atunci e mai bine de deschis un cont nou, de preferinta FSN (Fara Stirea Nevastei) bazat pe PN (Prima Nedeclarata) cu tranzactii BG (Bani Gheata).
Voi incerca sa gasesc cartea aia pe internet s-o citesc si eu.
D.A.N.
Stimata doamna. Am observat in dreapta doua poze: o Doamna bine si un ... tip. N-are o mutra de incredere sa stiti; si cu butoiul ala de bere pe umar, deh, ce sa zic ... Bine ca l-ati pus asa, intr-o parte.
Un binevoitor.
Domnule binevoitor eu pot modifica poza si lasa doar butoiul, dar avand in vedere ca v-ati dat aprobarea, ba chiar ati ales poza cu pricina..eu zic sa va asumati si sa-l lasati pe nenea Iancu Caragiale acasa ca sta bine unde e...cat mai departe. Nu de alta dar imi sperii cititorii...
pentru D.A.N. si toti cei ce prefera engleza...
daca nu gasesti cartea respectiva..un bun inceput este "The Demon Haunted Word, -Science as a Candle in the Dark" aparuta in 1996, ultima carte a lui Carl Sagan, cunoscutul astronom care s-a ocupat foarte mult si de GANDIREA CRITICA. El ne da unele base ale acesteia, asa numitul "baloney detection kit".
succes.
Enregistrer un commentaire